015-213 1500 info@didor.nl
Home E Kennisbank E Diersoorten E Katten E Katten dood door vogelgriep
Katten dood door vogelgriep

Onderwerp:

Katten dood door vogelgriep

Ook katten met vogelgriep

We denken over het algemeen niet zo snel aan katten die ziek worden als het over vogelgriep gaat. Helaas kunnen ook deze dieren ziek worden en zelfs komen te overlijden aan vogelgriep.

In juni 2023 verscheen er een artikel (RTL Nieuws) dat er katten in Polen zijn overleden na besmetting met vogelgriep. Hoogstwaarschijnlijk door het eten van dode vogels.

Update 5 juli 2023: uit onderzoek blijkt dat deze katten mogelijk besmet zijn geraakt door het eten van kattenvoer, bereid met besmet eendenvlees. 

Advies voor gemeentes

Waarschuw inwoners als er een uitbraak van vogelgriep in de gemeente is. Welke adviezen kunnen gegeven worden:

  • Raak dode vogels nooit met blote handen aan. Bel de gemeente of neem contact op het de NVWA bij het zien van (meerdere) dode vogels.
  • Hou de hond aan de lijn en op afstand van dode vogels. Laat de hond niet het water ingaan als hier dode watervogels in drijven.
  • Hou de kat binnen als er binnen 5 kilometer afstand een uitbraak is van vogelgriep. Katten staan er om bekend grote afstanden van huis te kunnen lopen. Hierdoor heeft de katteneigenaar geen zicht op waar de kat is en wat deze eet. Hou de kat daarom voor de zekerheid binnen.
  • Heb je een huisdier wat afwijkend gedrag laat zien? Schudden met de kop. kwijlen, omvallen alsof het dronken is: neem direct contact op met de dierenarts.

Deel deze adviezen vooral via social media en de website van de gemeente, in inwonersgroepen en lokale kranten.

Nieuws over katten besmet met vogelgriep: