Selecteer een pagina
Home 9 Kennisbank

Kennisbank dieren

In de kennisbank verzamelen we (achtergrond)informatie over tal van onderwerpen. De onderwerpen zijn ingedeeld in verschillende categorieën.

 

Zoeken?

Vul dan hieronder je zoekterm in en raadpleeg de artikelen over dit onderwerp.

Informatie over Mond- en klauwzeer

Informatie over Mond- en klauwzeer

Mond- en klauwzeer (MKZ) Begin januari 2025 is in de Duitse deelstaat Brandenburg mond- en klauwzeer (MKZ) vastgesteld bij drie waterbuffels. Sinds 1 december 2024 zijn er ruim 3.600 kalveren vanuit deze regio naar Nederland geïmporteerd. Als voorzorgsmaatregel heeft...

Dieren bij evenementen

Dieren bij evenementen

Hoewel er in Nederland tal van wet- en regelgeving is om het gebruik van (sommige) dieren bij evenementen te verbieden of te voorkomen, hebben gemeentes nog steeds maar beperkte maatregelen om aanvragen voor vergunningen te weigeren.

Ganzen herkennen

Ganzen herkennen

We hebben in Nederland verschillende soorten ganzen. Welke ganzen dit zijn staat in deze ganzenherkenningskaart (ook te downloaden).

Jacht op ganzen

Jacht op ganzen

In Nederland leven veel ganzen die voor serieuze overlast kunnen zorgen. Voor de aanpak van te grote groepen ganzen zijn ontheffingen nodig en is er een nauwe samenwerking noodzakelijk met verschillende partijen.

Katten dood door vogelgriep

Katten dood door vogelgriep

Katten kunnen ook vogelgriep krijgen. Dit krijgen ze voornamelijk door het eten van dode besmette vogels.

Boetes voor dieren(bezitters)

Boetes voor dieren(bezitters)

Voor veel overtredingen en misdrijven hanteert het OM vaste boete-tarieven. Ook de bezitters van dieren zijn soms strafbaar voor gedragingen van mens óf dier.

Chippen van katten

Chippen van katten

Chippen van katten wordt verplicht. Het helpt ook bij sneller opsporen van weggelopen katten waardoor een gemeente het aantal zwerfkatten kan reduceren.

Zwerfkatten beleid voor gemeenten

Zwerfkatten beleid voor gemeenten

Zwerfkatten vormen een uitdaging voor veel gemeenten. Ze zorgen niet alleen voor overlast, maar ook voor gezondheidsrisico’s en schade aan de lokale fauna.

Waarom een adviseur dieren binnen de gemeente?

Waarom een adviseur dieren binnen de gemeente?

Dierenwelzijn is vaak een taak die erbij wordt gedaan binnen een gemeente. Het onderwerp verdient echter een aparte plek: zowel op bestuurlijk niveau bij een wethouder als een taak voor een adviseur en een beleidsmedewerker.

Hondenbelasting afschaffen

Hondenbelasting afschaffen

Hondenbelasting: Een essentiële bron van inkomsten voor sommige gemeentes en een grote bron van ergernis voor hondeneigenaren. Afschaffen of niet?

Lijst risicosoorten vogelgriep

Lijst risicosoorten vogelgriep

Welke dieren lopen risico op besmetting met vogelgriep? Vogelgriep, ook bekend als aviaire influenza, kan verschillende diersoorten treffen, maar pluimvee en watervogels lopen over het algemeen het grootste risico. Hier volgt een uitleg over de specifieke...

Invasieve exoten

Invasieve exoten

Invasieve exoten vormen wereldwijd een bedreiging voor de biodiversiteit en ecosystemen. Wat kunnen gemeentes doen aan invasieve exoten?

p
Vraag het onze experts!

Professionals die te maken hebben met regelgeving en vraagstukken rondom dieren, kunnen terecht bij ons team voor ondersteuning. Of het nu gaat om praktische adviezen, beleidsontwikkeling of juridische aspecten, de experts bieden graag passende oplossingen.

Inwoners die meer willen weten over dieren en de regelgeving in hun omgeving, worden verwezen naar de gemeente voor verdere informatie.